Göz küresini ve göz kapaklarını kaplayan dokuya konjonktiva adı verilir. Bu dokunun enfeksiyöz, allerjik veya kimyasal bir nedenle iltihaplanmasına konjonktivit adı verilir.
Enfeksiyöz Konjonktivit: Enfeksiyöz konjonktivitler bakteriler veya virüslere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bakteriyel konjonktivitlerde gözde kızarıklık, yanma, batma, çapaklanma görülür. Tedavi doktorunuzun uygun gördüğü antibiyotikli damla ve pomadlarla yapılır. Viral konjonktivitlerde gözde kızarıklık, yanma, batma ve mukoid bir akıntı vardır. En yaygın rastlananı adenovirüslere bağlı gelişen viral konjonktivittir. Genellikle el ve göz teması ile hızlı bir şekilde yayılır. Temel yaklaşım enfeksiyonun başkalarına yayılmasını önlemek ve kişisel hijyene dikkat etmektir. Sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişmesi durumunda topikal antibiyotik kullanılabilir. Yenidoğan konjonktiviti hayatın ilk 1 ayında görülür. Gözlerde kızarıklık, kapaklarda hafif şişlik ve akıntı ile karakterizedir. Yenidoğan konjonktiviti kimyasal nedenler, bakteriler, klamidya ve nadiren herpes simpleks enfeksiyonuna bağlı olarak gelişebilir. Yenidoğan konjonktivitinin uygun şekilde ele alınması ve dikkatle tedavi edilmesi önemlidir.
Allerjik konjonktivit: Polen, toz gibi çevresel faktörlere bağlı olarak konjonktivada gelişen allerjik reaksiyondur. Başlıca semptomu gözde kaşıntı, kızarıklık, sulanma ve yanmadır. Tedavide kaşıntıyı önlemek için soğuk uygulama işe yarayabilir. Sadece göz bulgusu varsa allerjiye yönelik göz damlaları yeterli olur. Sistemik ve nazal semptomlar varsa sistemik tedavi gerekebilir.